ATT DELA SORG….

Att vara uppfödare är inte bara att dela glädje utan även att finnas med när det känns tungt och det tyngsta för oss alla är väl när det är dags att ta farväl.
Det kan vara ett långt liv med massor av minnen att se tillbaka på eller ett alldeles för kort liv med massor av grusade förhoppningar. Det är alltid lika sorgligt – för oss alla.
 
För några dagar sedan nåddes jag av beskedet att en av de finaste pärlorna fått somna in.
I nästan 14 år fanns hon med oss och har lämnat obeskrivligt fina minnen efter sig.
Jag kommer aldrig att glömma hennes jaktprovsdebut där hon gick fullständigt fläckfritt – liksom hennes syster Aya.
Sida vid sida matchades de i upprepade runoffer innan domarna kunde enas – till slut gick hundförarna och höll om varandra och de unga tikarna bara jobbade på – det var gåshud för oss som såg på!
Å de brittiska domarna hade aldrig sett dess like i sprosmanship! Pärla vann och Aya blev tvåa. Så där höll de sedan på och växlade om de högsta placeringarna.
 
Nästa minnesbild är såklart när Pärla tar hem sin sista 1:e vinnare i vinnarklass och blir SFTCH. Den tredje i rakt nedstigande led från min stamtik SFTCH Sportsmans Lina – vilken stolthet!
 
Den i särklass mest minnesvärda helgen måste dock vara den då Pärla, tillsammans med sin matte Tina, vann JSKs AV Mästerskap i mycket stark konkurrens och ett mycket stort startfält. Jag tror inte någon som var där kan glömma Tinas min när hon utropades som vinnare. Inte desto sämre blev det av att hennes kullbror – min egen Solo blev fjärde vinnare och provets bästa hanhund.
 
Provframgångar är ju de mest objektiva måtten på hur bra en hund faktiskt är, men Pärla visade ytterligare fantastiska kvaliteter som avelstik. Två kullar blev det och från den första kullen skulle FTW Country Sports Divine med allra största sannolikhet ha fortsatt i mödernets fotspår med ett championat om inte en hemsk olycka satt stopp för hennes jaktliga karriär. I Pärlas andra kull kom dock SFTCH till sonen Country Sports Victory, som tillsammans med mamma, mormor och mormorsmor tog hem Årets jaktspaniel flera år i rad!
 
Under 2020 blev ett barnbarn till Pärla SFTCH (mamma är FTW C S Divine) – SFTCH Country Sports First Lady och även hon blev utsedd till Årets jaktspaniel. Pärlhalsbandet börjar bli långt!
 
Min drömkull från 2007 mellan Abbey (egenuppfödda SFTCH Roughshooters Abbey) och FTW Langebjerg Boy of Roughshooters uppfyllde med råge de drömmar och idéer jag hade närt.
Jag är så otroligt tacksam för hur Tina & Edvard Fång putsat och vårdat sin Pärla, förvaltat det arv hon haft med sig och sedermera låtit mig jobba vidare med för framtiden. För detta är jag er evigt tacksam.
 
Nu jagar Pärla vidare på de aldrig sinande fasan- och kaninmarkerna med sin mamma och pappa. Ta hand om Bilbo, din son som lämnade oss alldeles för tidigt. Hälsa att han är saknad.
 
Å saknad kommer du också att vara, men i allas våra minnen för evigt tacksamt bevarad.
 
Världens finaste diamant kallas för Koh-i-Noor med ett värde för stort för en prislapp – detsamma gäller för världens finaste Pärla, men hon hette SFTCH Country Sports Arrietta – med ett värde för stort för en prislapp.