Skip to content

Lokaltidningen Skurup, dec 2009

bild1
OLYDIGA. – Och ni ska föreställa disciplinerade jakthundar, skrattar Tina Ingvarsson och försöker samla sin imponerande tioskara. Hon intygar dock att när det är dags för jakt så gör de som de blir tillsagda. Foto: Pauline Bengtsson
 
 
 

Jakt och hundar är hennes liv

I Svenstorp bor och tränar TV 4-profilen Tina Ingvarsson

JAKTTIDER. Hon och hennes jakthundar har synts på TV 4+ i omgångar. Som liten tjej fick hon ingen hund trots idoga tjat på föräldrarna. I stället spenderade hon de flesta eftermiddagarna i stallet på Lindbo.-När mina föräldrar kläcker ur sig ”Har ni inte för många hundar” så brukar jag svara att jag har en för varje gång ni sa nej, skrattar TV 4-profilen och jakthundtränerskan Christina Ingvarsson i Svenstorp.

Som vuxen kunde hon själv ta tag i hundintresset och har på egen hand lärt sig det mesta som finns att veta om jakt- och spårträning.

Till vardags arbetar hon som sjukgymnast i Malmö. Ett ganska tungt arbete med unga vuxna som genom olyckor eller misshandel ådragit sig hjärnskador som kräver långvarig vård och rehabilitering.

-Jag märker att människor som ringer hit till kenneln tror att detta är min heltidssysselsättning. Och visst tar uppfödning och träningskurser enormt mycket att min tid men det är ännu på hobbynivå.

 

 

Tränar danska hundar

Tio tikar och hanar av raserna cocker- och springerspaniel och labrador finns i hemmet. Alla hundarna vill hoppa och hälsa på en och samma gång och det är en imponerande och busig samling vovvar.

– Och jag ska föreställa en välmeriterad tränare, skojar Tina, som hon kallas, och försöker samla hundarna inför fotograferingen.
Christina håller kurser varje vecka. Både valpkurser och för äldre hundar.

– En hund kan börja tränas för jakt redan när den är 10 veckor. Det paradoxala med den grundläggande träningen är att hunden under de två första levnadsår tränas i att inte jaga. Det är ren lydnad och disciplin.

Efter programmen på TV 4+ håller hon även kurser och workshops i Danmark. Jaktintresserade danskar som kunde se programmen hörde av sig och nu samlar Tinas kurser ett fyrtiotal hundägare per utbildningstillfälle.

-I början av nittiotalet när jag köpte min första spaniel och ville träna jakt med henne så fanns det egentligen ingenstans att få utbildning. Själv har jag mycket att tacka min första spaniels uppfödare, Sten Christoffersson, för. Han gav mig min grundutbildning som jag sedan själv fick bygga vidare på.

 


bild2
JAKTTRÄNERSKA. Tina Ingvarsson håller kurser både för valpar och för äldre hundar. – Det paradoxala med jakthundsträning är att under hundens två första levnadsår så går träningen ut på att lära den att inte jaga. Man måste tygla hundens instinkter för att få fram en bra jakthund. Foto: Pauline Bengtsson

 

 

 

Begränsad frihet

Apportering och stadgeträning är grunderna inom jaktträningen.

-Hundens instinkt är att jaga allt som rör sig. Därför måste man tygla hundens medfödda instinkter och få den att lyda. Och den träningen är färskvara. En hund som jagar mycket släpps ofta lite friare och behöver åter ”in i fållan” och tränas för att lära sig lyda igen, berättar Tina som även sitter som domare när det är jaktprovsdags några gånger per säsong.

Inga fria tyglar, alltså. Hundarna som jagar med sin husse eller matte efter fasan och småvilt kallas för stöthundar. Begreppet innebär att hunden ska lära sig att spåra upp vilt men inte angripa eller följa efter djuret. Hunden ska kunna sitta still och se fasanen försvinna i väg.

-Hunden ska i princip kunna peta med nosen på kaninen som ligger tryckt mot marken. De tror att de blir osynliga om de trycker sig mot marken. Men detta är egentligen mot hundens instinkter så häri ligger utmaningen för varje jakthunds ägare. Att med jämna mellanrum återvända till träning och disciplin.

Pauline Bengtsson