Axa och Charlie

Axa heter egentligen Country Sports Beretta’s Diamond Pigeon och är från Ettas sista kull med Kelly (se deras valpsida). Axa bor hos Mikael och Jessica Malmgren, men de är generösa med att låna ut Axa till mig för denna kull.

Axa är en av de mest hårtgående tikar jag har sett (de andra kommer i princip från samma kull!). Hon är snabb som vinden och suverän på att markera. Hon är en glad och positiv hund att jobba med – massor av drive och vilja att vara till lags.

Axa är HD-röntgad med B.

Charlie (FTW Colcourt Canon) dömde jag i öppenklass för några år sedan och gillade direkt vad jag såg. En oerhört ärlig hund med massor av tryck i, men som ändå var styrbar och hanterbar för en ny hundförare. Under året som följde hade jag, på mycket nära håll, möjligheten att se hur Charlie utvecklades och gick från klarhet till klarhet. 

Han har massor med placeringar i vinnarklass och fattas bara en vinst till för att bli SFTCH.

Charlie är HD-röntgad med A och ED-undersökt med 0. Han är även ögonlyst och fri från sjukdomar såsom PRA och katarakt. Han bär dock på cord 1 gen för PRA.

Med anledning av detta så är Axa undersökt med gentest för cord 1 och funnen fri från genen. Det innebär att ingen av valparna kommer att kunna utveckla PRA!

Alla valparna kommer givetvis att DNA-testas innan leverans för att veta om de bär på genen eller ej. Bärare av en gen kan användas i avel, men då med en DNA-fri partner, för att avkommorna ska bli friska.

I denna kull kan det bli både svart & vita och brun & vita valpar.

Axa förväntas komma i löp i slutet av 2016.